Skip to content

Setup Marketing #1

April 14, 2010

Ako ste iskusan bloger uštedite svoje vreme i do sledećeg posta slobodno napustite ovu lokaciju jer iz određenog razloga danas govorim o nekim odavno izlizanim stvarima. Ipak, možete  preuzeti RSS feed ili me pratiti na twitteru.

Postoje neke tehničke stvari koje svakako ne treba ignorisati ako postoji namera da se uloga blogera shvati ozbiljno. Poželjno je prijaviti blog na raznorazne servise, kao što su: feedburner, technorati, blog agregatori, zatim prijaviti URL bloga u direktorijume linkova (obratiti pažnju na tematiku odnosno kategorizaciju prilikom prijavljivanja); i naravno podesiti neizbežni google analytics radi praćenja statistika posećenosti.

Sve ove stvari su toliko puta ispričane i nema smisla ponavljati ih, pa su procedure i uputstva koje je potrebno ispoštovati prilikom prijavljivanja na ove servise linkovane u nastavku posta.

Prvo bih savetovao podešavanje google analytics servisa. Ako je blog na wordpress.com domenu to nije moguće uraditi, pa će bloger morati da se zadovolji blog stats pluginom koji je integrisan na ovu platformu. Ako je  blog na mojblog.rs, ili nekom drugom besplatnom servisu koji omogućava integraciju GA, detaljno uputstvo za podešavanje nalazi se ovde.

Podešavanje i implementacija feedburner RSS feeda je veoma bitna sa aspekta praćenja statistika posećenosti i konkretnog uvida u broj poseta koji je pristigao putem RSS feeda. Za implementaciju feedburnera sa blogom dobro će poslužiti ovaj tutorijal.

Nakon izvršavanja integracije sa feedburnerom, i  naravno, ukoliko na blogu postoji adekvatan broj objavljenih članaka, došlo je vreme da za prijaviljivanje na blog agregatore kao što su Planetoid srpski, Sajtovi.info, Feed.Blog.rs i drugi. Na svakom od ovih sajtova moguće je pronaći uputstvo: “kako izvršiti prijavu rss feeda”.

Prijavljivanje bloga na sajt Technorati.com je takođe zanimljivo. Potrebno je otvoriti nalog na ovom sajtu, otići na novootvoreni profil , skrolovati na dno stranice radi takozvanog blog claim-a, i uneti tražene podatke . Nakon toga, na email adresu koja je prijavljena na ovaj servis biće poslata poruka koja sadrži tzv. token kod, koji je potrebno iskoristi na pravi način.

I naravno, skupljajte feedove – na pravom ste putu.

From → Setup Marketing

3 Comments
 1. Само да поздравим први пост на блогу и да се захвалим за линковање на упутство на мом блогу !

 2. Zdravo Saša. Nema na čemu. Bilo mi je zadovoljstvo.

 3. Tatjanas permalink

  Postovani,
  kao bloger pocetnik zahvaljujem Vam na ovom postu. Zaista me je uputio u osnovne korake i olaksao pocetak mog blogiranja. 🙂
  Ipak, vreme je ono sto danas vrednujemo pa nadam se da cete ga naci za post #2
  a hvala Vam sto ste ustedeli moje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: